Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A többiek után száll az alumínium ára?

2009.06.16

A huszonhét éve nem látott mértékű termeléscsökkenés miatt a Portfolio.hu tudósítása szerint 23%-os áremelkedés jöhet év végéig az alumínium piacán. Több szakértő is a fém feltámadására számít, de sokan vannak, akik szerint még nem jött el a kánaán. A keresleti oldal ugyanis továbbra is gyenge, ami az árfolyam érdemi emelkedéséhez nem elég.

A legtöbb fém árfolyama az elmúlt másfél hónap globális hangulat javulásának közepette szépen felfele vette az irányt, mely alól az alumínium piaca sem volt kivétel. Utóbbi esetében azonban nagy lemaradást tapasztalhattunk a többiekhez képest, így az alumínium az elmúlt egy év legrosszabb teljesítményét mutató fém címét érdemelheti ki.

A Citigroup elemzői az idei évre 5%-os esésre számítanak a fém kínálati oldalán (melyre 1982 óta nem volt példa), mely azzal együtt, hogy az elmúlt hetekben a gazdasági folyamatokat illetően a korábbiaknál optimistább várakozások láttak napvilágot, az alumínium árának emelkedése irányába hathatnak. Az RBS nyersanyagpiaci részlegének vezetője szerint az alumínium piacán újabb lokális mélypontra már nem kerül majd sor, és a világgazdasági növekedés ismételt megindulásával jöhet a feltámadás. 

Az alumínium piacán a legtöbb kontraktus a 2000 dolláros kötési ár melletti vételi decemberi opcióhoz tartozik. A Trimet Alumínium igazgatóságának tagja szerint az alumínium ára ezen értéket fogja elérni az idei év végére, ami 23%-os felértékelődési potenciált jelent.

Érdemes azonban óvatosnak lenni. A Rio Tinto várakozásai szerint ugyanis idén az alumínium kereslete 12%-kal fog esni, a feltámadást (16%-os növekedéssel) a 2010-es év hozhatja legelőbb magával. Nem szabad persze elmenni a rekordszinten álló londoni raktérkészletek mellett sem, melyek szintén hozzájárulhattak, hogy június elején a Goldman 1,400 dolláros alumínium árat vizionált három hónapos időtávra.

(forrás: www.hulladéksors.hu)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.