Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az átvevőket sújtja az új fémtörvény?

2010.02.24

 

 Az áprilistól hatályba lépő fémtörvény aligha rettenti el azokat, akik fémlopásra adják a fejüket. A paragrafusok éppen a hulladékgyűjtéssel foglalkozó vállalkozókat sújtják.

A Kemma.hu által megkérdezett Hulladékfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. tatabányai ügyvezetői szerint a törvényalkotók rosszul reagálták le az fémtolvajok által elkövetett bűncselekményeket. A megelőzés és a büntetési tételek emelése helyett a hangsúlyt a szigorú törvénykezésre fektették. Közben már a szállításnál meg lehetett volna fogni az elkövetők többségét. A jogalkotó ugyan kikérte a szakma véleményét, mégis abszolút életszerűtlen törvényt kreált, amely a fémet átvevő vállalkozókat hozza hátrányos helyzetbe. 

Az átvevők megpróbálnak minden jogszabályt betartani, de a mostanit lehetetlen. A legálisan működők az ipar visszaadását fontolgatják és közben ismét virágozhatnak az illegális átvevők. A törvény túlszabályozottsága a gátja a végrehajthatóságának. A környezetvédelmi felügyelőségnek éves és negyedéves beszámolót készítenek a hulladékokról, a fémtörvény hatályba lépése után a VPOP-nál hasonló napi és havi, vámtarifa számmal kiegészített jelentésre lesznek kötelezve. Ez rengeteg plusz teher - sorolta Skrekné Human Zsuzsanna ügyvezető, majd hozzátette: csökkent a lopások száma, de csak azért, mert lement a fém eladási ára. A megélhetési bűnözők kivételével a színesfém alacsony világpiaci ára a legjobb visszatartó erő. Ám ehhez nincs szükség törvényre.

Rozs Viktor őrnagy, a VPOP regionális parancsnok helyettese elmondta: Mivel minden kezdet nehéz, így a törvény által a vámhatóságra ruházott feladatok is kisebb nehézséget okoznak a végrehajtó és a felügyeletüket ellátó szerveknek. Az engedélykérelmek fokozatosan érkeznek.

(kemma.hu)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.