Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drágulhat a réz, az olaj a japán katasztrófa miatt

2011.03.27

 

Jelentősen drágulhat a réz, az olaj, a földgáz és néhány ritka fém ára a japán nukleáris gondok kapcsán, de jó esély van a gazdaság újraindulására. A szigetország legnagyobb természeti csapásának hazánkat is érintő következménye a beszállítói láncok megszakadása volt, mely a magyarországi Suzuki gyárat érintette. Az Ötösben Inotai András a Világgazdaság Kutatóintézet igazgatója elemezte a várható gazdasági következményeket.

 

Inotai András arra hívta fel a figyelmet, hogy Japánban a károk felszámolása önmagában egy nagyobb gazdasági növekedést kényszerít ki, másrészt a japánok ezekhez a természeti csapásokhoz az évszázadok alatt hozzászoktak. A nemzetközi sajtó pedig sokkal hektikusabb képet festett annál, mint ahogy azt a japánok viselték.

 

Japán a világ második legnagyobb gazdasági hatalma, a világ termelésének 7 %-át adja. A katasztrófa a világtermelés 0,3 százalékának kiesését jelenti. Ez önmagában kezelhető, kérdés, milyen ára lesz abban az időszakban, amikor a világ kezd kilábalni a gazdasági válságból.

Jól látható, hogy egy mesterséges élénkítésnek nem mindig az a hatása, hogy növekszik a belső kereslet, hanem az, hogy lakosság inkább a bizonytalanság miatt megtakarít. Ez látható Japánban is - mondta az igazgató.

Bár az ország eladósodottsága jelenleg 200 %-kos,(ez két és félszerese a magyarnak), de ennek a fedezete belföldi megtakarítások formájában meg van. Emellett hatalmas japán tőke, mintegy 700 milliárd dollár (Magyarország 6 évnyi nemzeti jövedelme) van az Egyesült Államok kötvénypiacán - mondta Inotai András. (Sokáig Japán volt az USA első számú hitelezője, ebben azóta megelőzte Kína.)

(Klubrádió)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.