Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rézpiac

2009.06.15

Jelenleg sokan találgatnak, ha a várható gazdasági fejlődésről beszélnek. Itt kiváltképp L-, V vagy U görbékről van szó, amiknek a várakozásokat kell szemléltetnie. A legrosszabb eset ellen, amit az L-görbe ír le tartós stagnálás az azt megelőző erős törés után -mindenekelőtt a masszív konjunktúratámogató intézkedések beszélnek. Ezek hatni látszanak. Kína idei növekedési kilátásai 5-6%-ról az elmúlt hetekben újra feljebb korrigálódtak és már 8% felett vannak. Az amerikai gazdaság a jegybank véleménye szerint a recessziót a magán fogyasztás megerősödése és a pénzügyi rendszer illetve az ingatlanpiac stabilitása által az év végére maga mögött tudhatja. Európa még mögötte sántikál. Mindazonáltal a legrosszabbon már hozzávetőlegesen túl vagyunk. Az U-görbe ezért nem is jön szóba. A legjobb esetben egy V-görbe adódhat, amelynél a jobb oldali szár enyhébb lejtést mutathat. A rézpiacon ez már határozottabb formában megtörtént. 2008. december végi 2 770 dollár/tonnás mélypont után 2009. 05. 08-án a rézár 4 752 dollár/tonnára erősödött és ezzel a 2008. október közepi árszintet érte el. A nyereség kivonása után a jegyzések jelenleg 4 500 dollár/tonna körül állnak. Összességében inkább lefelé mutató, ennek ellenére szaporodnak a rövid távú árfolyam ingadozások, amik mindenekelőtt a spekulációs befektetésekre vezethetők vissza. Ez egy általános bizonytalanság, ami minden konjunktúra jelzőt reagáltat. Ehhez jön még, hogy a rézpiac előtt áll a kérdés az újabb megerősödése után: hogyan tovább. Mindenekelőtt Kína képezi a vita tárgyát. Magas importja magával hozta az elmúlt hónapokban a réz árának jelentős emelkedését. Végül kb. 400 000 tonna rézzel áprilisban egy újabb import csúcspontot ért el. A messzemenő konszenzus abban áll, hogy a rézimport,


Az elmúlt hónapok kötésein alapulva, májusban és júniusban is magas árszinten lesznek. Hogy a beszerzések az eddigi mértékben folytatódnak-e, még mindenesetre kérdéses. Ez részben az SRB (Stratégiai Tartalék Iroda) készletezési politikájától függ, amit a stratégiai készletek kedvező áru felhalmozása követ, illetve az eddig importált mennyiségek megmaradásától. Egy jelentős résznek a hulladékok hiánya által kieső katódagyártás pótlásául kell, hogy szolgáljon. Illetve a helyi kereslet, pl. az energia és klímatechnika területéről; a megerősödés első jelei mutatkoznak. Időközben a kínai katódagyártás - jobb hulladék ellátottság által támogatva - mindenesetre újra emelkedett (áprilisban + 6% szemben az előző hónappal) és a nyugodtabb nyári periódus is közeledik. Ezek hagyományosan csillapítóan hatnak az észak-amerikai és európai feldolgozóipar keresletére.
A várható igényeken túl a második kiemelkedő piaci tényező a rézkatódák rendelkezésre állása. Itt elsősorban a rézkohók gyártás csökkentése nyom sokat a latban, ami 2009-ben 600 000-700 000 tonnára becsülnek. Mindenekelőtt az LME (Londoni Fémtőzsde) raktáraiban levő rézkészletek csökkenek folyamatosan és az április eleji 501 775 tonna után időközben 370 000 tonnán állnak. Ezen felül további 72 000 tonna vár kiszállításra (cancelled warrants), így a rendelkezésre állás tovább csökken. A készletcsökkentés főleg Ázsiában és Európában következett be. A Comex-nél (New York-i Tőzsde) 44 700 tonnát, az SHFE-n (Shanghaji Határidős Tőzsde) 28 000 tonnát raktároztak utoljára. A tőzsdei készletek visszafogása csak korlátozással lehetséges.
Összességében, ezeket a tényezőket és az elmúlt napok árkiigazításait tekintve, sok szól a rézárak oldalmozgása mellett az elkövetkező hónapokban. De ha a jelenlegi gazdasági krízisből tanultunk, akkor a következő a helyzet: A jelenlegi állapot nem összehasonlítható azzal, amit eddig megéltünk. Ez ugyanúgy vonatkozik a rézre, mint az esélyekre, illetve a kockázatokra is.
Réz nyersanyagok és termékek

A rézkoncentrátumok spot piacán a TC/RCs (rézkoncentrátumok feldolgozási ellenértéke) az elmúlt hetek emelkedı kereslete miatt továbbra is nyomás alatt áll. Ehhez hozzájárult az SHFE és LME árak közti nagy különbség is. Mivel ez időközben újra zsugorodik, az árfolyam különbözetre nehezedı nyomás csökkenhet. Az első jelek már láthatóak. A hírek szerint a spot TC/RCs-nek újból 50 dollár/tonnán és 5 cent/lb-n kéne lennie. Az európai újrahasznosított réz piacán a helyzet azonban eddig még feszített. Terhelően hatott itt az alacsony növekedés és a kínai vásárlói konkurencia. A réztermékek európai piacain eddig nem mutatkozik tényleges megerősödés. Ennek kezdete 2009. második félévében várható.

(forrás: www.rezar.hu)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.